Cystersi będą produkować wodę mineralną

Szczyrzyc, 11.07.2002


Produkcję własnej wody mineralnej uruchomili ojcowie cystersi z opactwa w Szczyrzycu k. Limanowej na Sądecczyźnie. Napój będzie można kupić już podczas pielgrzymki papieskiej.

Woda będzie nosiłą nazwę "Źródła Ojców Cystersów ze Szczyrzyca".

Widok na klasztor cystersów w Szczyrzycu (fot. archiwum KAI)
Widok na klasztor cystersów w Szczyrzycu (fot. archiwum KAI)

Szczyrzyccy cystersi prowadzą własne gospodarstwo klasztorne oraz największy w Polsce ośrodek hodowli bydła rasy polskiej czerwonej. Zakonnicy podkreślają, że woda mineralna jest pierwszym klasztornym produktem, ale nie ostatnim. W przyszłości ojcowie chcą przetwarzać mleko od krów z własnego gospodarstwa, produkować twarogi i sery. Dochody przeznaczą na rozwój opactwa i Szczyrzyca.

Zakon cystersów powstał w XI w. w ramach ruchu odnowy życia monastycznego. Wywarł olbrzymi wpływ na kulturę średniowiecznej Europy, szczególnie w dziedzinie architektury i sztuki sakralnej. Do Polski cystersi przybyli w XII w., kładąc podwaliny pod polskie chrześcijaństwo i kulturę. W Polsce są cztery opactwa cystersów: w Krakowie-Mogile, Jędrzejowie, Wąchocku i Szczyrzycu.

Opactwo w Szczyrzycu powstało w 1234 r. Czczony jest tam obraz Matki Bożej Szczyrzyckiej, koronowany w 1938 roku przez abp. Adama Stefana Sapiehę. W 1983 r. korony dla obrazu poświęcił na Jasnej Górze Jan Paweł II. Rok później obraz został koronowany papieskimi koronami.

KAI (kdr //per)
http://e.kai.pl/ Katolicka Agencja Informacyjna
wstecz   dalej